Велико Търново

История и настояще

Велико Търново – древната столица на България, впечатляваща всеки с уникалната си красота. Градът се намира в централна България в подножието на Стара планина. Разположен е на историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света Гора, надвиснали над река Янтра и широките й меандри. Отстои на почти равни разстояния от най-големите градове в страната – 241 км от София, 228 от Варна, 192 от Пловдив и 224 от Бургас.

Велико Търново грабва посетителя от пръв поглед с изключителното си местоположение. Той сякаш е изсипан върху стръмните хълмове край причудливите завои на Янтра, декориран от дантеления скален венец. Буди възторг и пленява всеки гост преди всичко с къщите си – леки, накацали една върху друга, стаени една до друга, като че ли на всяка от тях природата е определила мястото и формата. Това е град, който прави впечатление и въздейства с оригиналната си, неповторима, специфична възрожденска архитектура. Тя оставя неотразимо впечатление, което няма равно на себе си.

През многовековното съществуване на града тук са създадени и съхранени неповторими паметници на културата, свързани със славната история на българския народ. Запазените останки от крепостите, дворците и църквите са неми свидетели на разцвета на българската култура през XII -XIV в. Тук всеки камък говори за героичния път на българския народ през вековете – за осводбодителното въстание през 1185г. Срещу Византия, за прочутата битка при Адрианопол през 1205г. и пленяването на императора на Латинската империя Балдуин Фландърски, за славната победа при Клокотница, за тържественото влизане на победителя Ивайло през 1278г. във Велико Търново. Всеки камък на Царевец или Трапезица напомня епичните боеве за защита на столицата и на българската държава през 1393г. срещу османския завоевател. Руините свидетелстват за зверската разправа със защитниците и варварското опостушение на културните паметници от поробителите.

Велико Търново е град, чийто дух олицетворява България, нейните дълбоки корени и пътя й към бъдещето. Днес всеки, посетил Велико Търново, остава запленен от красотата и величието на града, от неговите забележителности, от атмосферата, която съчетава минало и настояще и превръща Търново в едно притегателно място. Място, където човек може да види калдаръмени улички и модерни транспортни възли, живописни стари къщи и съвременни сгради, веселящи се млади студенти и приседнали привечер по историческата улица “Гурко” старици.

Велико Търново е все по-притегателен център за туристи от България и чужбина, а също така и за значителен брой инвеститори, намиращи в Търново небходимите им ресурси и инфраструктура. С всяка година се засилва тенденцията градът да се превърне в един от най-посещаваните в Източна Европа, което допълнително ще подпомогне за превръщането му в един наистина европейски град – град, отворен към бъдещето и иновациите, но съхрнил своята индивидуалност и история.

Велико Търново
Велико Търново
Велико Търново
Велико Търново

Забележителности

 • Аудио-визуален спектакъл “Звук и светлина”
 • Мултимедиен посетителски център “Царевград Търново”
 • Архитектурно-музеен резерват “Царевец”
 • Архитектурно – музеен резерват “Арбанаси”
 • Манастир “Света Троица”
 • Преображенски манастир
 • Църква “Рождество Христово”
 • Археологически музей – Велико Търново
 • Държавна художествена галерия
 • Къща музей “Петко Р. Славейков”
 • Музей “Възраждане и Учредително събрание”
 • Паметник Асеневци
 • Самоводската чаршия
 • Сарафкината къща (музей на градския бит)
 • Ханът на хаджи Николи

Заведения

За нас

Къща за гости „КЪЩАТА С ЧЕШМАТА“ се намира на тихата и спокойна калдаръмена уличка в старата част на град Велико Търново в сърцето на културно историческия архитектурен ансамбъл в близост до САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ

За контакти

Къщата с чешмата

Къща за гости във Велико Търново
Улица "Петко Р. Славейков" 3
5000, Велико ТърновоБългария
тел: +359 884 760461
e-mail:
г. ширина: 43°05'09.1"N
г. дължина: 25°38'07.8"E